Ekologiczna Kuchnia w naszym przedszkolu

Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia, rozwoju, umiejętności koncentracji, dlatego w naszej kuchni przygotowujemy domowe, dobrze zbilansowane i bardzo smaczne dania.

 

Wszystkie posiłki przyrządzamy na bazie prostych, świeżych, codziennie dostarczanych składników. Szczególny nacisk kładziemy nie tylko na wysoką jakość podawanego jedzenia, ale również sposób podawania i kulturę jego spożywania. Dzieci w naszym przedszkolu już od pierwszych dni uczą się nakrywania do stołu, odpowiedniego zachowania przy stole, prawidłowego korzystania ze sztućców, serwet. Podczas zajęć kółka kulinarnego poznają nowe smaki, samodzielnie przygotowując potrawy z różnych zakątków świata. Przedszkolaki mają zapewnione przyjazne, spokojne otoczenie jakim jest nasza przedszkolna jadalnia, gdzie bez stresu, pośpiechu i rozpraszających uwagę zabawek jedzą cztery posiłki dziennie. Do każdego posiłku podajemy dzieciom kompot i wodę, która towarzyszy dzieciom również w ciągu całego dnia.

Wszystko, co proponujemy dzieciom w ramach czterech posiłków dziennie (śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek 1, podwieczorek 2), przygotowujemy z użyciem wyłącznie:

  • produktów naturalnych, nieprzetworzonych, bez polepszaczy, konserwantów, sztucznych dodatków, tłuszczów utwardzonych,
  • wysokiej jakości olejów, oliwy z oliwek, masła,
  • mleka i jego przetworów od uznanych polskich producentów,
  • produktów zbożowych z mąki pełnoziarnistej, razowej, kukurydzianej i orkiszowej,
  • różnych grup pokarmowych: kasz, ryżu, nasion, orzechów, owoców i warzyw, nabiału, mięsa, ryb, ziół i przypraw,
  • żywności od producentów lokalnych, sprawdzonych, współpracujących z nami od wielu lat. Ta prawidłowość dotyczy zarówno owoców, warzyw, jak również mięsa, ryb i wędlin,

W kuchni Małego Podróżnika stosujemy zasadę ograniczania cukru, soli, produktów z mąki pszennej. Staramy się, żeby na talerzach było ładnie, kolorowo, różnorodnie i zaskakująco, tak aby każdy przedszkolak wyszedł z jadalni syty i zadowolony. Uczymy jak czerpać radość z jedzenia produktów zdrowych i ekologicznych. Zależy nam, aby nawyki żywieniowe wypracowane w przedszkolu pozostały z dziećmi przez całe życie.