KOŁO KULINARNE – HISZPAŃSKIE SMAKI - WSZYSTKIE GRUPY
10kwi(kwi 10)08:3012(kwi 12)18:00KOŁO KULINARNE – HISZPAŃSKIE SMAKI - WSZYSTKIE GRUPY
szczegóły wydarzenia
Kuchnia hiszpańska słynie na całym świecie z wykwintnych i różnorodnych potraw. Hiszpańskie desery charakteryzują się wyjątkowymi smakami i teksturami, a każdy region Hiszpanii ma swoje własne słodkie
szczegóły wydarzenia
Kuchnia hiszpańska słynie na całym świecie z wykwintnych i różnorodnych potraw. Hiszpańskie desery charakteryzują się wyjątkowymi smakami i teksturami, a każdy region Hiszpanii ma swoje własne słodkie specjały. Od klasycznych po bardziej innowacyjne. Kuchnia ma szeroki wybór słodkich opcji, które zasługują na wypróbowanie. W czasie koła kulinarnego przedstawimy Wam kilka hiszpańskich deserów, których nie można pominąć podczas omawiania tradycyjnych przysmaków Hiszpanii.
W Galicji najpopularniejszym słodyczem jest Tarta de Santiago. Każdy kęs tego ciasta oferuje bogaty, migdałowy smak. W Alicante i Jijona kulinarnym przysmakiem jest turrón. Ta tradycyjna słodycz, szczególnie popularna w okresie bożonarodzeniowym, występuje w dwóch głównych odmianach. Nugat z Alicante znany ze swojej twardej konsystencji , wypełniony jest całymi migdałami, nugat z Jijony ma bardziej miękką, ucieraną, migdałową konsystencję. W Andaluzji typowym słodyczem jest pestiños – smażone ciastka pokryte miodem, cukrem pudrem i cynamonem, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Zatem i u nas w Przedszkolu nie może zabraknąć kółka kulinarnego, podczas którego każda grupa przygotować będzie wg tradycyjnego przepisu najsmaczniejsze hiszpańskie desery. O tym co wybiorą Dzieci przekonacie się Państwo śledząc posty na Facebooku. Wśród pomysłów mogą się znaleźć: Flan – przygotowywany z kremu, którego głównymi składnikami są jajka, mleko i cukier. Magdalenki – małe tradycyjne biszkoptowe ciasteczka z tartą skórką cytrynową. Milhojas – deser z ciasta francuskiego przekładanego śmietaną, bezą lub kremem. Churros – ciasto mączne smażone w oleju polewane miodem i posypywane cukrem pudrem. Torrijas – danie przygotowywane z kromek chleba, moczonych w mleku, w jajku i smażonych na oleju, podawane z miodem lub cukrem i cynamonem.
Wszystkim Przedszkolakom życzymy smacznej zabawy kulinarnej.
więcej
godzina
20240404 08:30 - 20240404 18:00(GMT+00:00)
miejsce
NIEPUBLICZNE DWUJĘZYCZNE PRZEDSZKOLE MAŁY PODRÓŻNIK