Mały Podróżnik - Niepubliczne Przedszkole dwujęzyczne

Niepubliczne dwujęzyczne przedszkole

Mały Podróżnik

Because learning is a journey.

KOŁO KULINARNE – HISZPAŃSKIE SMAKI  - WSZYSTKIE GRUPY

10kwi(kwi 10)08:3012(kwi 12)18:00KOŁO KULINARNE – HISZPAŃSKIE SMAKI  - WSZYSTKIE GRUPY

szczegóły wydarzenia

Kuchnia hiszpańska słynie na całym świecie z wykwintnych i różnorodnych potraw. Hiszpańskie desery charakteryzują się wyjątkowymi smakami i teksturami, a każdy region Hiszpanii ma swoje własne słodkie specjały. Od klasycznych po bardziej innowacyjne. Kuchnia ma szeroki wybór słodkich opcji, które zasługują na wypróbowanie. W czasie koła kulinarnego przedstawimy Wam kilka hiszpańskich deserów, których nie można pominąć podczas omawiania tradycyjnych przysmaków Hiszpanii.

W Galicji najpopularniejszym słodyczem jest Tarta de Santiago. Każdy kęs tego ciasta oferuje bogaty, migdałowy smak. W Alicante i Jijona kulinarnym przysmakiem jest turrón. Ta tradycyjna słodycz, szczególnie popularna w okresie bożonarodzeniowym, występuje w dwóch głównych odmianach. Nugat z Alicante znany ze swojej twardej konsystencji , wypełniony jest całymi migdałami, nugat z Jijony ma bardziej miękką, ucieraną, migdałową konsystencję.                W Andaluzji typowym słodyczem jest pestiños –  smażone ciastka pokryte miodem, cukrem pudrem i cynamonem, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Zatem i u nas w Przedszkolu nie może zabraknąć kółka kulinarnego, podczas którego każda grupa przygotować będzie wg tradycyjnego przepisu najsmaczniejsze hiszpańskie desery. O tym co wybiorą Dzieci przekonacie się Państwo śledząc posty na Facebooku. Wśród pomysłów mogą się znaleźć:              Flan – przygotowywany z kremu, którego głównymi składnikami są jajka, mleko i cukier.                                                                                                                                    Magdalenki – małe tradycyjne biszkoptowe ciasteczka z tartą skórką cytrynową.                                                                                                                                                    Milhojas – deser z ciasta francuskiego przekładanego śmietaną, bezą lub kremem.                                                                                                                                          Churros – ciasto mączne smażone w oleju polewane miodem i posypywane cukrem pudrem.                                                                                                                            Torrijas – danie przygotowywane z kromek chleba, moczonych w mleku, w jajku i smażonych na oleju, podawane z  miodem lub cukrem i cynamonem.

Wszystkim Przedszkolakom życzymy smacznej zabawy kulinarnej.

więcej

godzina

20240404 08:30 - 20240404 18:00(GMT+00:00)

miejsce

NIEPUBLICZNE DWUJĘZYCZNE PRZEDSZKOLE MAŁY PODRÓŻNIK

Other Events