Zdrowe odżywianie to podstawa prawidłowego rozwoju, dobrego samopoczucia i wysokiego poziomu koncentracji, dlatego w kuchni Niepublicznego Dwujęzycznego Przedszkola Mały Podróżnik przygotowujemy domowe, zbilansowane i bardzo smaczne dania.
Dzieci jedzą w jadalni, w spokojnej i przyjaznej atmosferze.
Wszystkie posiłki przyrządzamy na bazie prostych, świeżych, codziennie dostarczanych składników. Kładziemy szczególny nacisk na wysoką jakość produktów oraz sposób podawania jedzenia i kulturę jego spożywania. Dzieci w naszym przedszkolu uczą się nakrywania i odpowiedniego zachowania przy stole, prawidłowego korzystania ze sztućców i serwet.
Co oferuje kuchnia Małego Podróżnika:
- zbilansowany jadłospis ułożony przez dietetyka
- posiłki – śniadanie, drugie śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek 1 i 2
- produkty naturalne, nieprzetworzone, bez konserwantów, sztucznych dodatków i tłuszczów utwardzonych
- wysokiej jakości oleje, oliwy z oliwek, masło
- mleko i jego przetwory od uznanych polskich producentów
- produkty zbożowe z mąki pełnoziarnistej, razowej, kukurydzianej i orkiszowej
- owoce i warzywa, nabiał, mięso, ryby od zaufanych dostawców
W kuchni Małego Podróżnika stosujemy zasadę ograniczania cukru, soli, produktów z mąki pszennej. Staramy się, aby na talerzach było ładnie, kolorowo, różnorodnie i każdy przedszkolak wyszedł z jadalni syty i zadowolony.
Zależy nam, by zdrowe nawyki żywieniowe wypracowane w Przedszkolu pozostały z Dziećmi na całe życie.