Zdrowe odżywianie to podstawa prawidłowego rozwoju, dobrego samopoczucia  i wysokiego poziomu koncentracji, dlatego w kuchni Niepublicznego Dwujęzycznego Przedszkola Mały Podróżnik przygotowujemy domowe, zbilansowane i bardzo smaczne dania.
Dzieci jedzą w jadalni, w spokojnej i przyjaznej atmosferze.

Wszystkie posiłki przyrządzamy na bazie prostych, świeżych, codziennie dostarczanych składników. Kładziemy szczególny nacisk na wysoką jakość produktów oraz sposób podawania jedzenia i kulturę jego spożywania. Dzieci w naszym przedszkolu uczą się nakrywania i odpowiedniego zachowania przy stole, prawidłowego korzystania ze sztućców i serwet.

 

Co oferuje kuchnia Małego Podróżnika:

  • zbilansowany jadłospis ułożony przez dietetyka
  • posiłki – śniadanie, drugie śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek 1 i 2
  • produkty naturalne, nieprzetworzone, bez konserwantów, sztucznych dodatków i tłuszczów utwardzonych
  • wysokiej jakości oleje, oliwy z oliwek, masło
  • mleko i jego przetwory od uznanych polskich producentów
  • produkty zbożowe z mąki pełnoziarnistej, razowej, kukurydzianej i orkiszowej
  • owoce i warzywa, nabiał, mięso, ryby od zaufanych dostawców

W kuchni Małego Podróżnika stosujemy zasadę ograniczania cukru, soli, produktów z mąki pszennej. Staramy się, aby na talerzach było ładnie, kolorowo, różnorodnie i każdy przedszkolak wyszedł z jadalni syty i zadowolony.
Zależy nam, by zdrowe nawyki żywieniowe wypracowane w Przedszkolu pozostały z Dziećmi na całe życie.