Mały Podróżnik - Niepubliczne Przedszkole dwujęzyczne

Niepubliczne dwujęzyczne przedszkole

Mały Podróżnik

Because learning is a journey.

KOŁO KULINARNE – HOLENDERSKIE SMAKI – WSZYSTKIE GRUPY

26lut01marKOŁO KULINARNE – HOLENDERSKIE SMAKI – WSZYSTKIE GRUPY

szczegóły wydarzenia

Drodzy Mali Podróżnicy, jeśli zastanawiacie się jakie potrawy jedzą Holendrzy, których produktów używają i z czego słynie holenderska kuchnia już na najbliższym kółku kulinarnym otrzymacie odpowiedź. Otóż w kraju tulipanów uwielbiane są proste i szybkie dania. Kuchnia niderlandzka opiera się głównie na jednogarnkowych daniach na bazie ziemniaków, mięsa oraz warzyw, wywodzi się z kultury dań wiejskich
i rybackich. Oczywiście nie brakuje w niej słodkich smaków i deserowych akcentów.

W kwestii mięsa Holendrzy najczęściej wybierają wołowinę. W daniach warzywnych króluje kalafior, brukselka, cykoria, por oraz szparagi. Najpopularniejszym daniem jednogarnkowym jest Stamppot, którego bazą są tłuczone ziemniaki, boczek oraz kapusta kiszona, szpinak i jarmuż.
Jednym z uwielbianych dań narodowych jest fast food o nazwie kapsalon składający się z frytek, shoarmy, goudy oraz sałatki. Całość układana jest warstwowo. Najpierw w foremce umieszcza się frytki, następnie układa się mięso i posypuje serem gouda. Kapsalon zapieka się do momentu, aż ser się rozpuści. Na ciepłej zapiekance umieszcza się sałatkę. Najczęściej składa się ona z sałaty lodowej, pomidorów, cebuli, ogórków i kukurydzy. Zwieńczeniem kapsalona jest sos – zazwyczaj czosnkowy lub ostry.

Holendrzy lubią jeść zupy – Bruine bonensoep gęsta i treściwa zupa z brązowej fasoli, na wywarze wołowym z dodatkiem przecieru pomidorowego, boczku wędzonego, liści selera, cebuli, marchwi oraz pora. Gdy zupa jest już gotowa, dzieli się ją na dwie części i jedną z nich miksuje, a następnie ponownie łączy się obie porcje zupy ze sobą. Drugą ulubioną jest Erwtensoep – rozgrzewająca zupa z zielonego grochu. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, boczku, marchwi, selera, pora oraz kiełbasy podsuszanej lub mięsa wołowego.

Na drugie danie Holendrzy przygotowują Gehaktbal z brązowym sosem jus – tj. dobrze nam znane kotlety mielone, Draadjesvlees – gulasz z mięsa wołowego i cebuli na bazie bulionu oraz koncentratu pomidorowego, Hachee – kawałki chudej wołowiny duszone w sosie własnym. Dzięki dodatkowi brązowego cukru, cebuli i goździków, całość ma delikatny słodki smak.

Z czego jeszcze słynie kuchnia niderlandzka ? Z frytek, ( które dodaje się do wszystkiego) , sosu holenderskiego ( przygotowywanego z ciepłego masła, żółtka, wody i soku z cytryny), twardych serów ( dodawanych do kanapek, zapiekanek, farszów czy naleśników ), śledzi serwowanych jako obowiązkową przekąskę.

Wszystkie te dania Mali Podróżnicy omówią w czasie zajęć kulinarnych. Czy pokuszą się, by przygotować w ramach kółka kulinarnego tradycyjne desery przekonają się Państwo śledząc naszego Facebook’ a . Kto wie, może wśród pomysłów znajdą się Tompouce (Tomcio Paluch) – ciasto przygotowywane jest z ciasta francuskiego i waniliowego kremu lub Poffertjes – niewielkich rozmiarów puszyste naleśniczki wykonane z mąki gryczanej z dodatkiem drożdży i cukru pudru.

więcej

godzina

20240202 09:00 - 20240303 18:00(GMT+00:00)

miejsce

NIEPUBLICZNE DWUJĘZYCZNE PRZEDSZKOLE MAŁY PODRÓŻNIK

Other Events