KOŁO KULINARNE – FIŃSKIE SMAKI – WSZYSTKIE GRUPY
19gru(gru 19)09:0021(gru 21)13:00KOŁO KULINARNE – FIŃSKIE SMAKI – WSZYSTKIE GRUPY
szczegóły wydarzenia
Kuchnia fińska charakteryzuje się prostotą zarówno w doborze składników jak i ich przygotowaniu. Za sposób tworzenia dań odpowiedzialny jest pragmatyzm Finów oraz surowy klimat, który nie sprzyja rolnictwu i hodowli
szczegóły wydarzenia
Kuchnia fińska charakteryzuje się prostotą zarówno w doborze składników jak i ich przygotowaniu. Za sposób tworzenia dań odpowiedzialny jest pragmatyzm Finów oraz surowy klimat, który nie sprzyja rolnictwu i hodowli zwierząt. Współczesna kuchnia fińska ewaluowała, ludzie nauczyli się wykorzystywać tradycyjne artykuły w innowacyjny sposób – zaczęto łączyć znane smaki z nowymi technikami ich obróbki. O tym, jak spektakularnie można zaserwować podstawowe produkty, smakosze kuchni skandynawskiej przekonają się odwiedzając helsińskie restauracje.
Podstawowymi składnikami tradycyjnej kuchni fińskiej są zboża (głównie żyto), ziemniaki, ryby, mięso, mleko i jego przetwory oraz owoce leśne, które używa się zarówno do przygotowania deserów, jak i jako dodatek do dań mięsnych. Kuchnia fińska jest bardzo łagodna w smaku, do wytrawnych potraw dodaje się znikomą ilość cebuli i czosnku, jedynymi przyprawami jest sól i czarny pieprz. Fińskie desery są zwykle nie tylko słodkie, ale również pożywne. Najlepszy przykład to vispipuuro, czyli kasza manna gotowana z cukrem i owocami leśnymi np. jagodami, borówkami lub żurawiną. W Finlandii popularne są także wypieki, szczególnie drożdżowe – pachnące kardamonem i cynamonem.
Podsumowując kolejny tydzień z cyklu ’ Zimowa Finlandia ’ zapraszamy chętne grupy na dzień z kołem kulinarnym i leśnymi przepisami. W czasie zajęć dowiecie się, że las ma wiele bogactw, z których można wyczarować wspaniałe desery, nie zabraknie także wypieków np. ciast z owocami i leśnym mchem oraz przepisów z kaszy manny.
więcej
godzina
20231212 09:00 - 20231212 13:00(GMT+00:00)