Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Mały Podróżnik - Niepubliczne Przedszkole dwujęzyczne

Niepubliczne dwujęzyczne przedszkole

Mały Podróżnik

Because learning is a journey.

SZWAJCARSKIE KOŁO KULINARNE – WSZYSTKIE GRUPY

31sty(sty 31)09:0002lut(lut 2)17:00SZWAJCARSKIE KOŁO KULINARNE – WSZYSTKIE GRUPY

szczegóły wydarzenia

Narodowa kuchnia Szwajcarii powstała na gruncie różnorodnych tradycji kulinarnych, kraje sąsiednie – Włochy, Francja i Niemcy miały silny wpływ na charakterystykę szwajcarskich potraw i deserów.
W jadłospisach główną rolę pełni twardy ser, chleb i ziemniaki. Wykorzystuje się też sporo ryb (pstrąg, łosoś, sieja) pochodzących z alpejskich strumieni. Z włoskich smaków Szwajcarzy pokochali makarony i aromatyczne zioła, z kuchni niemieckiej zapożyczyli bawarską pieczeń z marynowanej kozicy oraz danie z gorącej kwaszonej kapusty z dodatkiem różnych wędlin.
Ludzie w Szwajcarii cenią sobie czas i wygodę, dlatego często wybierają posiłki szybkie i proste w przygotowaniu. Do ich ulubionych należą : Fondue – potrawa, której głównym składnikiem jest mieszanka rozpuszczonego sera i przypraw, służąca do zamaczania w niej kawałków pieczywa, ziemniaków lub mięsa. Raclette również bazuje na roztopionym serze ( bez dodatków lub w licznych wariantach smakowych – najbardziej popularny jest z pieprzem, papryką lub czosnkiem). Serem tym polewa się ugotowane ziemniaki, potrawę serwuje się z ogórkami konserwowymi, cebulą w occie, peklowanymi warzywami, owocami w musztardzie. Wähe –cienki, kruchy placek, który w zależności od dodatków może być słodki( z owocami ), słony( z serem ) lub pikantny( z warzywami ). Rösti – placek przyrządzony z posiekanych, ugotowanych lub surowych ziemniaków podgrzewany na maśle, podawany z kawałkami bekonu, cebulą i serem.
Szwajcarzy słyną także z kreatywności i innowacyjnych, nieoczywistych połączeń smakowych – jedzą Älplermagronen – zapiekankę składająca się z ziemniaków, makaronu, sera, śmietany, cebuli i musu jabłkowego oraz Birchermüesli – czyli muesli z mlekiem skondensowanym. Podsumowując kolejny tydzień z cyklu ’ Szwajcaria ’ porozmawiamy o tej niezwykłej kuchni. O tym, co wyjątkowego na kole kulinarnym przygotują Papużki, Tygryski, Delfinki, Mrówki i Sówki przekonamy się już w najbliższym tygodniu.

więcej

godzina

20240101 09:00 - 20240202 17:00(GMT+00:00)

miejsce

NIEPUBLICZNE DWUJĘZYCZNE PRZEDSZKOLE MAŁY PODRÓŻNIK

Other Events