Mały Podróżnik - Niepubliczne Przedszkole dwujęzyczne

Niepubliczne dwujęzyczne przedszkole

Mały Podróżnik

Because learning is a journey.

SZWAJCARSKIE KOŁO KULINARNE – WSZYSTKIE GRUPY

31sty(sty 31)09:0002lut(lut 2)17:00SZWAJCARSKIE KOŁO KULINARNE – WSZYSTKIE GRUPY

szczegóły wydarzenia

Narodowa kuchnia Szwajcarii powstała na gruncie różnorodnych tradycji kulinarnych, kraje sąsiednie – Włochy, Francja i Niemcy miały silny wpływ na charakterystykę szwajcarskich potraw i deserów.
W jadłospisach główną rolę pełni twardy ser, chleb i ziemniaki. Wykorzystuje się też sporo ryb (pstrąg, łosoś, sieja) pochodzących z alpejskich strumieni. Z włoskich smaków Szwajcarzy pokochali makarony i aromatyczne zioła, z kuchni niemieckiej zapożyczyli bawarską pieczeń z marynowanej kozicy oraz danie z gorącej kwaszonej kapusty z dodatkiem różnych wędlin.
Ludzie w Szwajcarii cenią sobie czas i wygodę, dlatego często wybierają posiłki szybkie i proste w przygotowaniu. Do ich ulubionych należą : Fondue – potrawa, której głównym składnikiem jest mieszanka rozpuszczonego sera i przypraw, służąca do zamaczania w niej kawałków pieczywa, ziemniaków lub mięsa. Raclette również bazuje na roztopionym serze ( bez dodatków lub w licznych wariantach smakowych – najbardziej popularny jest z pieprzem, papryką lub czosnkiem). Serem tym polewa się ugotowane ziemniaki, potrawę serwuje się z ogórkami konserwowymi, cebulą w occie, peklowanymi warzywami, owocami w musztardzie. Wähe –cienki, kruchy placek, który w zależności od dodatków może być słodki( z owocami ), słony( z serem ) lub pikantny( z warzywami ). Rösti – placek przyrządzony z posiekanych, ugotowanych lub surowych ziemniaków podgrzewany na maśle, podawany z kawałkami bekonu, cebulą i serem.
Szwajcarzy słyną także z kreatywności i innowacyjnych, nieoczywistych połączeń smakowych – jedzą Älplermagronen – zapiekankę składająca się z ziemniaków, makaronu, sera, śmietany, cebuli i musu jabłkowego oraz Birchermüesli – czyli muesli z mlekiem skondensowanym. Podsumowując kolejny tydzień z cyklu ’ Szwajcaria ’ porozmawiamy o tej niezwykłej kuchni. O tym, co wyjątkowego na kole kulinarnym przygotują Papużki, Tygryski, Delfinki, Mrówki i Sówki przekonamy się już w najbliższym tygodniu.

więcej

godzina

20240101 09:00 - 20240202 17:00(GMT+00:00)

miejsce

NIEPUBLICZNE DWUJĘZYCZNE PRZEDSZKOLE MAŁY PODRÓŻNIK

Other Events